buitenland

Amerikaanse Senaat neemt immigratiewet aan

Door Anna Vossers - 27 juni 2013

De Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel voor een nieuwe immigratiewet goedgekeurd. Door die nieuwe wet kunnen ruim elf miljoen illegalen in de Verenigde Staten op termijn het Amerikaans staatsburgerschap verkrijgen.

De wet moet nog wel worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Dat kan lastig worden: de Republikeinen, die over het algemeen niet staan te springen om soepelere immigratieregels, zijn daar in de meerderheid.

Yes we can

De immigratiewet heeft de steun van president Barack Obama. Vice-president Joe Biden maakte het aantal yea’s (voorstemmen, 68) en nay’s (tegenstemmen, 32) bekend. Toen bleek dat de wet was goedgekeurd, scandeerden senatoren ‘Yes we can’.

Bij de voorstemmers zaten ook naast alle Democraten ook veertien Republikeinen.

Dertien jaar

Om een Amerikaans paspoort te krijgen moeten de illegalen, indien de wet wordt bekrachtigd, een traject van dertien jaar doorlopen. In die periode moeten ze Engels leren en per jaar minstens tien maanden werken.

De Republikeinen hebben geëist dat in ruil voor de mogelijkheid om illegalen het staatsburgerschap te geven, 35,5 miljard euro wordt geïnvesteerd in extra bewaking van de grens met Mexico.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.