buitenland

Amerikaanse soldaat weet niet waarom hij 16 Afghanen doodde

05 juni 2013

Een Amerikaanse sergeant heeft bekend dat hij zestien Afghaanse burgers heeft vermoord, maar weet niet waarom hij dat heeft gedaan.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News.

Ongewapend

Sergeant Robert Bales (39) schoot in maart vorig jaar in de Afghaanse provincie Kandahar zestien burgers dood, onder wie enkele vrouwen en kinderen. Zijn slachtoffers waren ongewapend.

Bales weet zelf niet waarom hij door het lint ging, zei hij voor de militaire rechtbank: ‘Ik heb me talloze keren afgevraagd waarom ik het deed, en er is geen reden te bedenken die de verschrikkelijke dingen die ik deed, rechtvaardigt.’

De huizen waarin de Afghanen werden vermoord, brandden af. Bales zei zich niet te kunnen herinneren dat hij ze in brand had gestoken, maar hij herinnert zich wel dat hij lucifers had en dat er een vuur was.

Posttraumatische stress

Volgens zijn advocaten had de sergeant last van posttraumatische stress en hersenbeschadiging. Ook zou hij onder invloed van drank en drugs hebben gehandeld. Bales had in Irak en in Afghanistan gediend in de infanterie van het Amerikaanse leger.

Door zijn schuldbekentenis voorkomt de soldaat dat hij de doodstraf krijgt. In augustus volgt de jury-uitspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.