buitenland

Amerikanen en Taliban openen deze week vredesgesprekken

Door Shari Deira - 18 juni 2013

De Verenigde Staten gaan donderdag in Qatar directe vredesonderhandelingen voeren met de Afghaanse Taliban. De gesprekken zijn een eerste stap in een ‘ingewikkeld, lang en rommelig proces’.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen maakten de start van de onderhandelingen bekend op de dag dat de NAVO de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan overdroeg aan de Afghanen.

Geweld

De Amerikanen zullen met de Taliban praten onder meer over het uitruilen van gevangenen. De eerste weken staan vooral in het teken van verkennende gesprekken.

Voorwaarde voor de onderhandelingen is dat de Taliban alle banden met terreurorganisatie Al-Qa’ida verbreken en geen geweld meer gebruiken. De Taliban moeten ook Afghaanse wetten accepteren, waaronder rechten voor vrouwen en minderheden.

De Afghaanse president Hamid Karzai maakte bekend dat Afghanistan een afvaardiging naar Qatar stuurt voor een aanzet tot vredesonderhandelingen. Gesprekken tussen de Afghaanse Hoge Raad voor de Vrede en de Taliban beginnen enkele dagen na het begin van de gesprekken met de Amerikanen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.