buitenland

Antwerpen schrapt Syriëstrijders uit bevolkingsregister

Door Anna Vossers - 14 juni 2013

Antwerpenaren die actief meevechten in Syrië worden door burgemeester Bart De Wever (Nieuw-Vlaamse Alliantie) uit het bevolkingsregister geschrapt. Ze verliezen daardoor hun adres en het recht op een uitkering.

Dat schrijft de Vlaamse krant Gazet van Antwerpen vrijdag.

Vertrokken

‘Het ambtelijk schrappen van deze mensen valt volledig onder mijn bevoegdheid,’ zegt De Wever tegen de Gazet van Antwerpen. Het zou gaan om 22 mannen die naar Syrië zijn vertrokken en die niet van plan zijn naar België terug te keren. Door het schrappen kunnen ze geen Belgische uitkering meer ontvangen.

De Wever roept jonge moslims op niet naar Syrië te vertrekken. Volgens hem worden Belgische Syriëstrijders daar opgesloten door zowel het regime als de rebellen. De Wever: ‘Laat je oren niet hangen aan radicalen. De kans is groot dat je niet meer terugkeert uit Syrië, want daar is het de hel.’

Radicalisering

Het is onbekend hoeveel Belgische moslims naar Syrië zijn vertrokken om daar te vechten voor en tegen het regime van Bashar al-Assad. In België zou onder meer de extremistische islamitische groepering Sharia4Belgium jongeren ronselen voor de strijd in Syrië.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken pleitte er vorige week voor dat Europese landen gezamenlijk radicalisering van jonge moslims moeten voorkomen, nadat een gruwelijke video van een onthoofding in Syrië op internet begon te circuleren. In de video is Vlaams-Nederlands te horen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.