buitenland

Bouterse claimt enige SLM-airbus en mijdt zo Schiphol

Door Shari Deira - 18 juni 2013

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft zich de woede van de oppositie en exporteurs op de hals gehaald. Bouterse gebruikt voor een bezoek aan China de enige airbus van luchtvaartmaatschappij SLM waardoor passagiers niet naar Amsterdam kunnen vliegen.

Bouterse moet zaterdag in Peking zijn voor een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot, meldt nieuwswebsite Starnieuws.

Airbus

Een gebruikelijke manier om vanuit Suriname naar China te vliegen is via Amsterdam maar Bouterse wordt in Nederland gezocht voor drugssmokkel en hij wil daarom ons land mijden.

De president zou via Brazilië vliegen maar ook dat gaat nu niet door. Hij kiest ervoor een beroep te doen op de enige airbus van de SLM, de luchtvaartmaatschappij die in handen is van de overheid.

De lijnvlucht van Suriname naar Nederland die op vrijdag gepland stond, is al geschrapt. De passagiers vliegen zaterdag terug met een gehuurd vliegtuig. Volgens luchtvaartdeskundigen lopen de kosten hierdoor op tot in de ‘honderdduizenden euro’s’.

Bloemen

Exporteurs van bloemen en fruit zijn boos over het plotselinge besluit van de president. De vertraging betekent volgens hen een omzetverlies van 40 procent. Ook parlementariërs reageren verontwaardigd omdat zij niet op de hoogte zijn gesteld van het besluit.

‘Deze actie komt heel slordig en schofterig over,’ zegt oppositielid Carl Breeveld tegen persbureau Novum. ‘De president gaat sier maken in het buitenland terwijl hij in eigen land niet alles op orde heeft. Sommige leerkrachten zijn al sinds december niet betaald.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.