buitenland

Dochter Nelson Mandela: wij hopen op een vredige overgang

Door Shari Deira - 24 juni 2013

De familie van Nelson Mandela zegt dat de Zuid-Afrikaanse oud-president nog steeds de beste medicijnen krijgt. Mandela opent nog altijd zijn ogen en de familie hoopt op een ‘vredige overgang naar het spirituele rijk’.

Mandela’s dochter Makaziwe zegt dat in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. Makaziwe zegt dat haar vader ‘in vrede’ is. ‘Hij heeft de wereld zoveel gegeven. Ik geloof dat hij in vrede is.’

Ruimte

De dochter van Mandela wijst op de ‘media drukte’ die aan de gang is bij het ziekenhuis in Pretoria waar haar vader ligt. ‘Geef ons de ruimte om met onze vader te zijn. Of  dit nou onze laatste momenten met hem zijn of dat we er nog veel te gaan hebben, ze moeten een stap terug doen.’

Makaziwe zegt dat het in de Tembu-cultuur gangbaar is om personen pas los te laten, als zij zeggen: ‘”Alsjeblieft mijn kinderen, mijn familie, laat me gaan. Laat me vrij.” Mijn vader heeft dat nog niet tegen ons gezegd.’

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika maakte zondagavond bekend dat de toestand van Mandela kritiek is. Deze was eerder ernstig maar stabiel. De 94-jarige Mandela werd twee weken geleden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longinfectie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.