buitenland

Door Amerika gezochte Snowden vraagt asiel aan in Ecuador

Door Servaas van der Laan - 23 juni 2013

De door de Verenigde Staten als spion aangemerkte Edward Snowden is direct na landing in Moskou opgevangen door de ambassadeur van Ecuador. Snowden wil graag dat het zuid-Amerikaanse land hem asiel verleent.

Dat heeft de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse zaken via Twitter laten weten.

Naar verluidt kwam de voormalige medewerker van inlichtingendienst NSA zondagmiddag aan in Moskou via een reguliere commerciële vlucht vanuit Hongkong. Autoriteiten van de Chinese regio hebben dat bevestigd.

Doorreis

Het was aanvankelijk onduidelijk wat precies het plan is van de wegens spionage gezochte Amerikaanse vluchteling. Hij kan Rusland niet in zonder visum, dus op zijn vliegticket zal vermoedelijk een andere eindbestemming staan.

De Russische vliegmaatschappij Aeroflot heeft bekendgemaakt dat Snowden op een vlucht zat met eindbestemming Havana, de hoofdstad van Cuba. Of hij Ecuador haalt, is nog de vraag. De Verenigde Staten hebben het paspoort van de dissident ongeldig verklaard.

Ecuador

Het is niet heel raar dat de Amerikaan asiel aanvraagt in het niet heel erg pro-Amerikaanse Ecuador. Dat land bood eerder ook al onderdak aan de door Zweden gezochte vluchteling Julian Assange.

Om in het Zuid-Amerikaanse land te geraken, kan Snowden alleen maar reizen via landen die geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten kennen. Rusland en de Verenigde Staten staan niet bekend om een vruchtbare samenwerking als het gaat om uitleveringen naar elkaar. Hetzelfde geldt voor landen als Cuba, Ecuador en Venezuela.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.