buitenland

Erdogan: bouwplannen voor Taksimplein gaan door

Door Anna Vossers - 06 juni 2013

De Turkse regering zet de bouwplannen voor een winkelcentrum bij het Taksimplein in Istanbul door. Premier Recep Tayyip Erdogan blijft de demonstranten tegen de bouwplannen ‘extremisten’ noemen en gaat ervan uit dat de rust in Turkije snel wederkeert.

Dat zei Erdogan donderdag op een persconferentie in Tunesië, voordat hij terugkeert naar Turkije na een vierdaags bezoek aan Noord-Afrika.

Terreurgroepen

In tegenstelling tot vicepremier Arinc en president Gül toont Erdogan geen enkel begrip voor de mensenmassa die sinds eind mei de straat op gaat in onder meer Istanbul, Ankara en Izmir. Hij blijft volhouden dat terreurgroepen de protesten aanwakkeren.

Erdogan zei dat hij de houding van de demonstranten, die nog steeds dag en nacht de straat op gaan, ‘niet kan tolereren’.

Gezi-park

De protesten in Turkije zijn op 27 mei begonnen omdat de regering het Gezi-park bij het Taksim-plein in Istanbul wil vervangen door een winkelcentrum met daarin onder meer een operagebouw en een moskee. Naast het winkelcentrum wil hij Ottomaanse militaire barakken herbouwen.

De protesten hebben zich over het land verspreid en gaan inmiddels al lang niet meer alleen om het park, maar om het bewind van de –in grote delen van het land populaire- conservatieve AKP-regering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.