buitenland

Erdogan: buitenlandse samenzwering achter Taksim-protest

Door Servaas van der Laan - 12 juni 2013

De protesten op het Taksimplein worden georganiseerd door buitenlandse lobbygroepen. De samenzwering zou met de protesten economische vooruitgang in Turkije willen frustreren.

Met die wonderlijke stelling kwam de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag, zo meldt CNN Türk.

Volgens Erdogan zit er een financiële lobby achter de protesten in Istanbul. De Turkse regering zou al maanden over informatie beschikken over een samenzwering tegen Turkije.

De minister van Economische Zaken Zafer Caglayan stak woensdag een gelijkwaardig verhaal af.

Nog 24 uur

Erdogan geeft de protesten nog maximaal een dag. ‘Ik heb instructies gegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Binnen 24 uur zal dit voorbij zijn,’ zei de premier.

Erdogan zei zich niet te laten imponeren door andere landen. De Turkse premier doelde daarmee op de afwijzende woorden die de Europese Unie en de Verenigde Staten uitspraken over het politiegeweld tegen de actievoerders.

Politie

Wel zei de Turkse premier dat politieagenten zich voortaan zouden gedragen. Wat hij daarmee precies bedoelt, is niet duidelijk.

Erdogan repte met geen woord over het gebruik van traangas en waterkanonnen door de politiemacht. Wel zei hij een referendum voor de bouwplannen in het Gezi-park te overwegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.