buitenland

Erdogan: demonstranten willen aanzien Turkije beschadigen

Door Shari Deira - 11 juni 2013

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag betogers opgeroepen het Gezi Park in Istanbul te verlaten. De protesten zijn volgens Erdogan een opzettelijke poging het aanzien en de economie van Turkije te beschadigen.

In een toespraak in het Turkse parlement sprak Erdogan zijn goedkeuring uit over de grootschalige politieactie van eerder vandaag.

Sorry

‘Wat verwachtten de demonstranten dan? Dat we voor hen zouden zwichten?’ zei Erdogan. ‘Ik nodig hen uit het park te verlaten en ik vraag dit als een premier. Sorry maar het Gezi Park is er niet om te worden bezet.’

De golf van protesten in Turkije begon tegen de voorgenomen herbouw van een Ottomaanse legerkazerne op de plek van het park. Het complex uit 1806 werd in 1940 gesloopt.

Gesprek

De politieactie kwam als een verrassing omdat Erdogan maandagavond nog zei dat hij met de demonstranten in gesprek zou gaan. Hij hoopte op deze manier een eind te kunnen maken aan de protesten.

Volgens Erdogan is de Turkse economie doelwit geworden van de protesten en maakt de onrust onderdeel uit van een ‘systematisch plan’. Uit cijfers van het Turkse bureau voor de statistiek het eerste kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht. De economie groeide op jaarbasis met 3 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.