buitenland

Europarlement en Commissie akkoord met meerjarenbegroting

Door Shari Deira - 27 juni 2013

De Europese Commissie, het Europees Parlement en lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn het eens geworden over de meerjarenbegroting (2014-2020). De begroting bedraagt in totaal 960 miljard euro, minder dan de vorige periode.

Voorzitter José Manuel Barroso maakte dit donderdag bekend na overleg met de voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement en de Ierse premier Enda Kenny.

Innovatie

De bewindslieden hebben afgesproken geld voor projecten om werkloosheid aan te pakken, om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren en om innovatie en onderzoek aan te jagen verder naar voren te halen.

Regeringsleiders bereikten begin februari na een marathonoverleg een akkoord over de komende zeven jaar. De Commissie en het europarlement moesten hier nog mee instemmen maar de onderhandelingen liepen stroef.

Flexibiliteit

Europarlementariërs wilden meer flexibiliteit in de begroting. Bedragen die voor een bepaald doel zijn gereserveerd, moeten makkelijker in een ander jaar worden uitgegeven.

De onderhandelingen over de meerjarenbegroting zijn altijd lastig voor Europese regeringsleider. Nederland en andere lidstaten waaronder Groot-Brittannië hebben zich hard gemaakt voor het inperken van de begroting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.