buitenland

Europese Unie verbiedt babyfoto op verpakking babyvoeding

Door Arne Hankel - 11 juni 2013

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft dinsdag besloten dat op bepaalde babyvoeding geen foto van een baby meer mag staan. Door de foto’s van de baby’s wordt volgens de parlementariërs borstvoeding ontmoedigd.

Het gaat om voeding op melkbasis voor baby’s tot en met 1 jaar oud. Zonder afbeeldingen van van gezondheid blakende baby’s zullen moeders zo lang mogelijk borstvoeding geven en minder snel overstappen op de speciale voeding, hopen de parlementariërs.

Consumenten beschermen

Ook moeten fabrikanten van baby- en peutervoeding er voortaan voor zorgen dat er in hun producten zo weinig mogelijk restanten van pesticiden zitten.

Het parlement scherpte ook andere regels aan, bijvoorbeeld over voeding voor medisch gebruik en dieetvoeding.

Idealiseren

CDA-Europarlementariër Esther de Lange vindt het ‘een stap vooruit’ dat reclame en etiketten van poedermelk niet langer mogen idealiseren. ‘Borstvoeding blijkt natuurlijk het beste voor zuigelingen,’ aldus de politica.

In een verklaring benadrukt ze dat het parlement de Europese Commissie ook vraagt te onderzoeken of de dure ‘peutermelk’-producten wel nodig zijn. ‘Vanaf zes maanden kunnen de meeste baby’s heus gewone melk verdragen,’ aldus De Lange.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.