buitenland

Felle confrontaties politie en demonstranten in Istanbul

Door Shari Deira - 01 juni 2013

Demonstraties in Istanbul zijn opnieuw uitgelopen op harde confrontaties met de politie. De protesten zijn uitgebreid naar andere steden, zoals de hoofdstad Ankara en de westelijke kuststad Izmir.

De politie heeft traangas ingezet tegen de demonstranten. De protesten begonnen als verzet tegen het verdwijnen van een park bij het centraal gelegen Taksim-plein.

Pepperspray

Ooggetuigen zeggen dat ze nog nooit zoveel traangas hebben gezien in Istanbul. Er werd ook van dichtbij met pepperspray gespoten, demonstranten werden vol geraakt door traangasgranaten en omgeblazen door waterkanonnen.

De demonstraties zijn sinds dinsdag aan de gang. Vrijdagmiddag liep de situatie uit de hand en dat ging zaterdag onverminderd door.

Rechtbank

Het park bij het Taksim-plein moet wijken voor een nieuw winkelcentrum. Tegenstanders tekenden bij de rechtbank bezwaar aan tegen het project. Rechters hebben besloten de werkzaamheden voorlopig op te schorten en willen de gemeente Istanbul horen voor een definitieve beslissing.

De protesten gaan inmiddels om veel meer dan het park in Istanbul. Turken zijn boos om de ‘bouwwoede’ van de AKP-regering en de gemeente, die ook wordt bestuurd door de AKP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.