buitenland

Frankrijk moet 28 miljard extra aan bezuinigingen doorvoeren

Door Servaas van der Laan - 27 juni 2013

Als Frankrijk het begrotingstekort wil terugdringen naar 3 procent van het bruto binnenlands product, zal het land nog eens 28 miljard euro moeten bezuinigen. Het geld moet voornamelijk uit pensioenen en werkloosheidsuitkeringen worden gehaald.

Dat adviseert de Franse rekenkamer donderdag in een rapport aan de regering van president François Hollande.

Volgend jaar zal er 13 miljard worden gesneden en het jaar erop nog eens 15 miljard euro om zo aan de Europese norm te voldoen.

Andere koers

De Franse overheid moet duidelijk een andere koers gaan varen, zo analyseert de rekenkamer. President Hollande rekent nog te veel op inkomsten uit belastingen die in 2013 voor 80 procent bijdroegen aan de verlaging van het begrotingstekort.

Vanaf 2014 moet dat anders. Als de derde economie van Europa echt wil bezuinigen, zullen de sociale premies en voorzieningen worden aangepakt. Want daar heeft Frankrijk er te veel van, zo concludeert het rapport. Ook zouden de pensioenen moeten worden gekort.

Niet populair

Al met al geen populaire boodschap voor de Socialistische president die de staatskas toch vooral wil vullen door middel van lastenverzwaringen voor hogere inkomens. Begin deze maand zei Hollande nog dat hij dacht dat de crisis in de eurozone wel voorbij was.

Net als in Nederland debatteert ook het Franse parlement over de geplande bezuinigingen. Op 2 juli komt het Assemblée nationale bij elkaar en twee dagen later zal de Senaat er zich over buigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.