buitenland

‘Gematigde Rohani wint presidentsverkiezingen Iran’

Door Servaas van der Laan - 15 juni 2013

De meest gematigde presidentskandidaat in Iran, Hassan Rohani, lijkt op een grote overwinning af te stevenen. De vertrouweling van de opperste leider Ali Khamenei blijft ver achter.

Dat zeggen waarnemers rond de verkiezingen in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Niet meer in te halen

Zaterdagmorgen leek Rohani na het tellen van 10 procent van de stemmen met een voorsprong van 52,3 procent niet meer in te halen.

De veel radicalere Mohammad Baqer Qalibaf (17,3 procent) en Saeed Jalili (13 procent) lijken de hervormingsgezinde Rohani niet meer in te kunnen halen. Vermoedelijk is er daarom ook maar een stemronde nodig.

De definitieve uitslag wordt rond 13.00 uur Nederlandse tijd verwacht. De winst van Rohani zal een grote verrassing zijn in het islamitische land.

‘Het is zeker een verrassing dat er voor het eerst stemmen worden geteld!’ zegt Farinaz Aryanfar van het Iran Comité. Volgens de Nederlandse Iraanse blijft ook deze Rohani een vertrouweling van de opperste leider. Die slaat met deze uitslag drie vliegen in één klap: het volk is tijdelijk tevreden, de Revolutionaire Garde is tijdelijk uitgeschakeld en er is geen hervormer gekozen die aan de macht van Khamenei zal tornen. Bovendien zullen westerse landen Iran prijzen voor de democratische ontwikkelingen.

Dialoog met westen

Hoewel nog zeer conservatief, is Rohani de meest gematigde kandidaat. Andere pro-westerse kandidaten werden al van te voren uitgesloten. Ook de zittende president Mahmoud Ahmadinejad mocht niet meer meedoen.

Vermoedelijk zal Rohani meer de dialoog met het Westen willen aangaan. Maar de vraag blijft wat hij daadwerkelijk gedaan kan krijgen. De eigenlijke macht in het islamitische land ligt bij de opperste leider Khamenei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.