buitenland

Halsema: hulporganisaties doen alleen aan fotogenieke hulp

Door Servaas van der Laan - 20 juni 2013

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema heeft hard uitgehaald naar de vluchtelingensector. Volgens Halsema zijn de hulporganisaties teveel met zichzelf bezig en doen ze hoofdzakelijk aan ‘fotografeerbare’ hulp.

Dat betoogt Halsema, voorzitter van Stichting Vluchteling, donderdag in een lezing in het kader van de Wereldvluchtelingendag,’ meldt De Volkskrant.

Halsema baseert haar kritiek op een recente tiendaagse reis die de voormalige politicus maakte langs vluchtelingenkampen in Syrië, Jordanië, Libanon, Irak en Turkije.

Eigen belang eerst

Volgens Halsema zijn de vluchtelingenorganisaties ‘veel te veel met zichzelf bezig’, werken daardoor te weinig samen en spenderen het donateursgeld hoofdzakelijk aan ‘zichtbare hulp die makkelijk te fotograferen is’.

Op die manier zijn de hulporganisaties zichzelf ‘onbedoeld belangrijker gaan vinden dan de hulp aan mensen die opgejaagd zijn’.

Geen samenwerking

Als voorbeeld noemt Halsema de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Die samenwerking uit zich hoofdzakelijk in het inzamelen van geld. ‘Als het geld binnen is, gaat ieder zijns weegs’.

De kritiek van Halsema is opvallend omdat nooit eerder vanuit de eigen sector zo negatief over het functioneren van hulporganisaties werd gesproken.

Woensdag riep minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op de hulporganisaties te steunen vanwege het recordaantal aan mensen dat nu op de vlucht is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.