buitenland

Handlanger Dutroux mag uit cel om te wennen aan vrijheid

Door Arne Hankel - 17 juni 2013

De handlanger van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux, Michel Lelièvre, mag vijf keer de gevangenis verlaten. Lelièvre werd in 2004 veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor zijn rol bij ontvoeringen.

Dat heeft een speciale rechtbank in Brussel maandag beslist.

Opleiding

De nu 42-jarige Lelièvre krijgt een zogeheten uitgangspermissie. Dat betekent dat hij de gevangenis onder begeleiding mag verlaten, mits hij dezelfde dag weer terugkeert.

Lelièvre wilde graag een aangepaste detentie, zodat hij overdag een opleiding tot timmerman kan volgen. De nu toegestane regeling is een voorbereiding op deze zogenoemde beperkte hechtenis.

Drugs

De strafuitvoeringsrechtbank wil eerst weten hoe deze korte verloven verlopen. In september buigt de rechtbank zich dan opnieuw over het verzoek van Lelièvre tot aangepaste detentie.

Hij werd in 2004 veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor zijn rol bij ontvoeringen. Hij had toen al acht jaar in voorarrest gezeten. Na het uitzitten van een derde van een celstraf kunnen veroordeelden in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating.

Eerdere verzoeken van Lelièvre werden afgewezen, onder meer vanwege zijn drugsverslaving.

Vrijlating

Nabestaanden reageerden ontgoocheld op het vonnis van maandag. Het Openbaar Ministerie kan nog in beroep gaan.

Vorig jaar kwam de ex-vrouw en handlangster van Dutroux, Michelle Martin, vrij onder voorwaarden. Haar vrijlating leidde tot flinke onrust. Zij verblijft in een klooster vlakbij Namen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.