buitenland

Hoogwater bedreigt nu ook noorden van Duitsland

Door Anna Vossers - 10 juni 2013

Het water in de Elbe in Duitsland heeft de hoogste stand ooit bereikt. Treinen van Amsterdam naar Berlijn rijden uit voorzorg niet verder dan Hannover.

In Maagdenburg, een stad ten westen van Berlijn, zijn al 23.000 mensen geëvacueerd, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung. Door het hoge waterpeil van de Elbe -7.46 meter op zondagavond- is daar een dijk doorgebroken en zijn oostelijke delen van de stad overstroomd.

Brandenburg en Berlijn

De hoofdstad Berlijn merkt ook de gevolgen van het hoogwater in de Elbe, die ten westen van de stad loopt: onder meer treinen van Amsterdam naar Berlijn rijden er niet meer, schrijft Berlijnse krant Berliner Morgenpost.

In Brandenburg, een stad dicht bij Berlijn, bouwen 450 brandweermannen en soldaten maandag een drie kilometer lange nooddijk. Zondagavond bereikte het water van de Havel, een zijrivier van de Elbe, er al een niveau van 7.85 meter en de verwachting is dat het water dinsdag tot 8.20 meter komt.

Centraal-Europa

Ook in andere delen van Centraal-Europa blijft het water hoog staan. In de Hongaarse hoofdstad wordt verwacht dat de Donau tot een recordhoogte van bijna 9 meter stijgt. Militairen stapelden daar al meer dan 3 miljoen zandzakken om dorpen en steden langs de rivier te beschermen.

In Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Oostenrijk staan de rivieren nog steeds hoog. Daar begint het water nu wel te zakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.