buitenland

Internationaal Monetair Fonds: Europa moet Spanje meer helpen

19 juni 2013

Europa moet van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meer doen om de noodzakelijke economische veranderingen in Spanje te ondersteunen. Het fonds wil de snelle invoering van de Europese bankenunie.

Op die manier kan het sterke verband tussen de problemen van banken en de zwakke staat van de overheidsfinanciën van veel landen worden gebroken.

Hoge werkloosheid

Het IMF waarschuwt daarnaast dat de spanningen op de financiële markten weliswaar zijn afgenomen, maar dat vertaalt zich nog niet in betere economische vooruitzichten in Spanje en de rest van de eurozone.

Spanje moet zelf meer doen om zijn arbeidsmarkt aan de praat te krijgen. Ondanks eerdere hervormingen kampt het Zuid-Europese land nog altijd met een torenhoge werkloosheid.

Zwakke Spaanse banken

Daarbij moet het land zijn dienstensector verder liberaliseren en andere barrières voor groei wegnemen. Het fonds pleit verder voor een akkoord tussen werkgevers en werknemers, waarbij bedrijven meer banen beloven tegen een verdere matiging van de lonen.

Het IMF verwacht dat de Spaanse economie in de loop van dit jaar weer kan gaan groeien. De vooruitgang zal echter bescheiden zijn en weinig effect hebben op de werkgelegenheid.

Daarbij bestaat het risico dat de aanhoudend moeilijke economische omstandigheden de toch al zwakke Spaanse banken verder onder druk zetten en zorgen voor een verdere afname van de kredietverlening.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.