buitenland

Italiaanse emancipatie-minister stapt op na belastingschandaal

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2013

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft wel eens betere dagen gehad. Nadat de partijleider van zijn coalitiepartner werd veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar, stapte op dezelfde dag ook nog eens zijn minister van Emancipatie en Sport Josefa Idem op vanwege mogelijke belastingontduiking.

In een korte verklaring laat de in Duitsland geboren olympisch kampioene kanovaren weten dat premier Letta haar ontslag maandag na een lang gesprek heeft geaccepteerd.

Idem, minister voor Gelijke Kansen en Sport in het kabinet-Letta, wordt ervan verdacht de onroerendzaakbelasting (Imu) op haar woning in Ravenna niet te hebben betaald.

Onbewust

De minister hield altijd vol zich onbewust te zijn van haar mogelijke fouten en zei de belasting alsnog te willen betalen.

In de verklaring laat de voormalige topsporter weten dat ze als persoon erg heeft geleden onder de zware en valse beschuldigingen en bedreigingen die ze ontving.

Te zwaar

Alls minister had ze graag haar werk willen voortzetten, maar dat is haar de afgelopen dagen toch te zwaar geworden.

Het is de tweede tegenvaller voor het kabinet van sociaaldemocraat Letta die eerder op maandag ook al Berlusconi veroordeeld zag worden tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Hoewel dit misschien tot persoonlijke genoegdoening bij veel sociaaldemocraten zal leiden, betekent dit wel dat Berlusconi vermoedelijk de huidige coalitie als inzet zal gebruiken in zijn pogingen om definitieve veroordeling te voorkomen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.