buitenland

Italiaanse politie ontmaskert veertig nepblinden

Door Anna Vossers - 12 juni 2013

De Italiaanse politie heeft veertig blinden ontmaskerd die toch bleken te zien. Ze streken bij elkaar bijna 3,6 miljoen onterecht op aan uitkeringen voor blinden.

De fraudeurs, 22 mannen en 18 vrouwen, ontvingen 1.100 euro per maand op basis van valse gezondheidsverklaringen. De Italiaanse staat sleept ze voor de rechter om het onterecht ontvangen bedrag terug te eisen. Dat meldt persbureau ANSA.

Politie-onderzoek

Het is niet de eerste keer dat nepblinden in Italië worden ontmaskerd: de Italiaanse overheid probeert corruptie aan te pakken. Een van de onderzoeken die de politie daarvoor doet, is een zoektocht naar ‘nepblinden’. De politie onderzoekt daarbij of als blind geregistreerde personen geen dingen doen waarvoor je moet kunnen zien.

Een blinde blogger klaagt dat alle Italiaanse media-aandacht voor nepblinden een ‘heksenjacht’ is die nergens op slaat: ‘Ik heb Facebook en Twitter en een auto (die ik niet zelf bestuur), ik ben volgens de criteria ook een nepblinde.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.