buitenland

Kabinet bereidt nieuwe missie Afghanistan voor

Door Servaas van der Laan - 29 juni 2013

De Nederlandse regering is van plan een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan te beginnen. Nederland onderhandelt nu met Duitsland over een eventuele samenwerking.

Dat zeggen diplomaten, militairen en defensie-experts tegen de Volkskrant.

Daarmee lijkt Nederland te bezwijken onder de grote internationale druk. Onlangs vroeg NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen nog vriendelijk of Nederland wilde bijdragen aan een nieuwe trainingsmissie onder Duits commando.

Langer verblijf

Komende maandag stopt de huidige trainingsmissie, maar er wordt al rekening gehouden met een langer verblijf. Spullen die misschien nog nodig zijn, blijven voorlopig in Afghanistan, zo laat een militair aan de krant weten.

Maar politiek gezien ligt een nieuwe missie in Afghanistan gevoelig. De huidige coalitiepartner PvdA liet in 2009 al de regering met het CDA vallen omdat de sociaaldemocraten moeite hadden met de missie in Afghanistan. In 2010 keerde de partij zich duidelijk tegen een nieuwe missie.

Hennis

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) heeft naar verluidt wel oren naar een nieuwe trainingsmissie. Op het NAVO-hoofdkwartier heeft ze met haar collega’s al in grote lijnen vastgesteld hoe de missie er uit moet komen te zien.

Het zou gaan om een veel kleinere missie, zonder gevechtstaken en gericht op de hogere rangen van het Afghaanse leger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.