buitenland

Milieuvervuilers kunnen voortaan doodstraf krijgen in China

Door Anna Vossers - 20 juni 2013

Milieuvervuilers kunnen in China voortaan veroordeeld worden tot de doodstraf. De maatregel is onderdeel van een nieuwe Chinese aanpak om nieuwe milieurampen te voorkomen.

Politie en milieuorganisaties gaan samenwerken om strenger toe te zien op de naleving van de milieuwetten in het land, meldt Chinees staatspersbureau Xinhua.

Gif

De bedoeling van de Chinese overheid is om milieuvervuilers op te sporen en strenger te straffen. In gebieden waar de afgelopen jaren grote milieurampen hebben plaatsgevonden, gaat de Chinese overheid bedrijven die eerder giftige stoffen dumpten, strenger controleren. In het ergste geval kunnen overtreders van de milieuwetten daarbij de doodstraf opgelegd krijgen.

Volgens de Chinese overheid worden klokkenluiders aangemoedigd om bedrijven die giftig afval dumpen, aan te geven.

Noodklok

Begin dit jaar luidden Chinese autoriteiten de noodklok over de hoeveelheid giftige stoffen die de Chinese lucht- en waterkwaliteit aantasten. De Chinese overheid pompt met een vijfjarenplan tussen 2011 en 2015 bijna 300 miljard euro in een milieuplan met tien grote projecten zoals het opschonen van rivieren en energiebesparende maatregelen voor huizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.