buitenland

Nederlander maakt Deltaplan voor New York

Door Anna Vossers - 03 juni 2013

De Vrije Universiteit (VU) heeft een Deltaplan gemaakt voor New York in opdracht van burgemeester Michael Bloomberg. De aanleg van deltawerken zoals in Zeeland, om de stad te beschermen tegen toekomstige zware stormen en orkanen, zou tussen de 15 en 21 miljard dollar kosten.

De Nederlandse hoogleraar Jeroen Aerts (VU) werd na orkaan Irene gevraagd te onderzoeken hoe de stad New York het risico op overstromingen kan verlagen met Nederlandse oplossingen.

Deltawerken

De VU-onderzoeker schreef zijn Deltaplan voor New York samen met onderzoekers van Princeton University en het Massachusetts Institute of Technology. De onderzoekers werkten zes opties uit die elk op een andere manier het overstromingsrisico in de stad verlagen. Ze bedachten typisch Nederlandse oplossingen zoals dijken, stormvloedkeringen en het opspuiten van stranden.

Een oplossing met Deltawerken zoals in Zeeland zou met een prijskaartje van 15 tot 21 miljard euro het duurst zijn. De goedkoopste oplossing -verhoging van huizen, aanleg van dijken rondom elektriciteitscentrales, tunnels en waterzuiveringsinstallaties, periodiek opspuiten van stranden- zou New York 12 miljard dollar kosten.

Sandy

Terwijl de onderzoekers na orkaan Irene (zomer 2011) al bezig waren met het Deltaplan, werd New York oktober vorig jaar getroffen door een nog zwaardere superstorm, Sandy.

De schade die orkaan Sandy in oktober aanrichtte, liep voor de stad New York op tot 25 miljard dollar. De orkaan verwoestte ongeveer 30.000 huizen, miljoenen mensen zaten dagen zonder stroom, de beurzen van Wall Street waren een paar dagen dicht en meerdere metro- en autotunnels liepen onder water, waardoor miljoenen mensen niet naar hun werk konden gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.