buitenland

Nederlandse militairen helpen bij verhogen van Duitse dijken

Door Anna Vossers - 05 juni 2013

Nederlandse soldaten helpen sinds woensdag in de Duitse deelstaat Saksen met de verhoging van een stuk dijk langs de rivier de Elbe.

Een legereenheid uit Wezep, die is gespecialiseerd in civiele techniek, adviseert de Duitsers bij de maatregelen die ze kunnen nemen om overstromingen te beperken en helpt met het vullen van zandzakken.

Evacuaties

Het hoogste waterpeil wordt donderdag of vrijdag verwacht. Hoeveel het water nog stijgt, hangt af van de hoeveelheid water die vanuit Tsjechië naar Duitsland stroomt.

In het overstromingsgebied van de rivier de Elbe zijn 15.000 mensen geëvacueerd vanwege de extreem hoge waterstand, meldt de NOS.

In Halle, dat aan een zijrivier van de Elbe ligt, is aan 30.000 mensen verzocht hun huis te verlaten. Het is nog niet duidelijk hoeveel van die 30.000 inwoners in Halle hun huis daadwerkelijk verlaten hebben.

Recordhoogte

De Saale, de zijrivier van de Elbe in Halle, heeft de hoogste stand in 400 jaar bereikt, melden Duitstalige media. Bondskanselier Angela Merkel heeft aangekondigd 100 miljoen euro voor noodhulp beschikbaar te stellen.

Vier Duitsers zijn al overleden als gevolg van het noodweer, ook in andere Centraal-Europese landen zijn doden gevallen.

Ook in Nederland stijgt het water van de Rijn, Waal en IJssel nog steeds: naar verwachting bereikt de Rijn bij de Nederlands-Duitse grens vrijdag de hoogste stand van 13,75 meter boven NAP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.