buitenland

‘Nederlandssprekende Syriëstrijders in video onthoofding’

Door Anna Vossers - 07 juni 2013

In een gruwelijke video uit Syrië is te zien hoe jongeren een bejaarde man onthoofden. In de video zijn Nederlandse woorden te horen. Het slachtoffer zou een sjiiet zijn.

Het filmpje is te vinden via Twitter. Volgens de Belgische krant De Standaard gaat het om Vlamingen.

‘Draai hem om’

In de video die op 2 juni is geplaatst snijdt een groep jongeren onder luid gejoel de keel door van een naakte man. Na ongeveer 40 seconden lijkt tussen het geschreeuw ‘Allah Akhbar’ en ‘Yalla yalla’ Vlaams-Nederlands te horen. De tekst klinkt als ‘Draai hem om, draai hem om’.

De Belgische extremistische islamitische groepering Sharia4Belgium zou betrokken zijn bij meerdere ontvoeringen en moorden. Het is niet duidelijk of de Syriëstrijders uit deze video banden hebben met Sharia4Belgium. De echtheid van de video is niet bevestigd.

Nederlandse Syriëstrijders

Ook vanuit Nederland zijn enkele tientallen moslimjongeren naar Syrië vertrokken om tegen president Bashar al-Assad te vechten. Volgens de AIVD zijn er in Nederland geen aanwijzingen dat moslimorganisaties actief jongeren rekruteren voor de strijd in Syrië, maar ouders van diverse moslims zeggen dat hun kinderen ‘opgehitst’ zijn om in Syrië mee te vechten tegen het regime van Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.