buitenland

Nieuwe president Iran wil relatie met Westen verbeteren

Door Arne Hankel - 17 juni 2013

Hassan Rohani, die vrijdag tot president van Iran werd gekozen, wil de relatie met de rest van de wereld verbeteren en de economie weer op de rails krijgen. Rohani zei een gematigde koers te willen varen.

Hij sprak de hoop uit dat alle landen van deze gelegenheid gebruikmaken en bereid zijn de betrekkingen met Iran te verbeteren.

Kernwapen

Onder zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad voerde Iran een anti-Westerse politiek, waardoor het land steeds meer geïsoleerd kwam te staan.

Rohani zei ook dat hij bereid is meer open en transparant te zijn over het Iraanse kernprogramma. Het Westen meent dat Teheran bezig is met de ontwikkeling van een kernwapen en heeft economische sancties tegen Iran ingesteld. Iran zegt de technologie alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden.

Rohani voegde daar wel aan toe dat Iran er nog niet klaar voor is om te stoppen met het verrijken van uranium. Dat is wel een van de eisen van met name Israël en de Verenigde Staten.

Voor de rechter

Maandag werd bekend dat vertrekkend president Ahmadinejad in november voor de rechter moet verschijnen. Parlementsvoorzitter Ali Larijani heeft een klacht tegen hem ingediend. Wat die precies inhoudt is onduidelijk, maar mogelijk gaat het om de video die Ahmadinejad in februari in het parlement heeft getoond.

Daarin zouden onthullingen zijn gedaan over betrokkenheid bij corruptie door een broer van Larijani. De parlementsvoorzitter staat bekend als criticus van de president. De vertoning van de video deed hij af als poging tot chantage.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.