buitenland

Noord- en Zuid-Korea tevreden over eerste gesprekken

Door Shari Deira - 09 juni 2013

Nood- en Zuid-Korea hebben zondag voor het eerst na ruim twee jaar weer met elkaar om de tafel gezeten. Afgevaardigden van beide landen waren tevreden over de besprekingen, die zonder ruzie zijn verlopen.

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenmaking meldt zondag dat de gesprekken goed zijn verlopen.

Oorlog

De ontmoeting had plaats in Panmunjom in de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea’s. In 1953 werd hier na de Koreaanse oorlog de wapenstilstand ondertekend. Er is nooit een vredesakkoord ondertekend dus de landen zijn officieel nog met elkaar in oorlog.

De gesprekken van zondag lijken de weg te hebben vrijgemaakt voor een ontmoeting tussen ministers van de landen op woensdag. Het is voor het eerst in zes jaar dat er op ministerieel niveau een ontmoeting zal plaatshebben.

Aanval

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen maanden hoog opgelopen. Het regime in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang dreigde herhaaldelijk met een aanval.

Noord-Korea voerde diverse rakettesten uit en uitte dreigende taal. In reactie hierop en dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten hebben de Verenigde Naties sancties ingesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.