buitenland

Obama: Verenigde Staten ontmantelen meer kernwapens

Door Anna Vossers - 19 juni 2013

De Verenigde Staten gaan eenderde meer kernwapens ontmantelen dan is afgesproken met Rusland. De Amerikaanse president Barack Obama hoopt dat Rusland ook versneld zijn kernwapens afbreekt.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdagmiddag tijdens zijn speech bij de Brandenburger Tor. De VS hebben op dit moment 1790 kernkoppen in Europa.

Jasje uit

Obama deed zijn jasje uit voor zijn speech, omdat hij ‘onder vrienden’ wel ‘informeel’ kon zijn. Het was woensdagmiddag meer dan dertig graden in Berlijn.

Van tevoren hadden veel mensen uitgekeken naar de speech. De grote vraag was of die zich kon meten met twee van de bekendste presidentiële toespraken in Berlijn: die van president John F. Kennedy, die vijftig jaar geleden de legendarische uitspraak ‘Ich bin ein Berliner’ deed, en die van Ronald Reagan, die in 1987 ‘tear down this wall’ zei.

Guantánamo Bay

Andere onderwerpen waarover de Amerikaanse president repte in zijn toespraak, waren onder meer arbeidsparticipatie, democratie, homorechten en respect voor religie.

Ook gaan de Verenigde Staten de inspanningen om de terroristengevangenis Guántanamo Bay te sluiten, verhogen. ‘Hoewel we waakzaam blijven voor terrorisme, moeten we het idee van een permanente oorlog loslaten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.