buitenland

Onderzoek naar illegaal hoerenbezoek Amerikaanse ambassadeur

Door Servaas van der Laan - 12 juni 2013

Het Witte Huis gaat onderzoeken of de Amerikaanse ambassadeur in België Howard Gutman gebruik heeft gemaakt van diensten van minderjarige prostituees. Ook moet duidelijk worden of het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de hoerenbezoeken in de doofpot heeft willen stoppen.

Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis aan Belgische media gemeld.

Volgens de woordvoerder volgt de regering-Obama een zero-tolerance-beleid als het gaat om wangedrag van overheidspersoneel.

Minderjarige prostitutie

Nieuwszender CBS maakte dinsdag bekend dat een Amerikaanse ambassadeur zijn beveiligers zo nu en dan een paar uurtjes vrijaf geeft om gebruik te maken van ‘seksuele gunsten van prostitutees en minderjarigen’. De New York Post bracht daarop naar buiten dat het om de in België populaire Gutman ging.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou met de affaire in de maag hebben gezeten en hebben getracht de misstanden in de doofpot te stoppen.

Een en ander zou blijken uit interne memo’s die tussen Brussel en Washington zijn verstuurd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent het bestaan van die memo’s.

Woedend

Gutman zelf zegt ‘woedend’ en verbaasd’ te zijn over de ‘ongegronde aantijgingen in de pers’. ‘Om de vier jaar die ik trots in België gediend heb, besmeurd te zien, is verschrikkelijk. Ik woon langs een fantastisch park in Brussel waardoor je kan wandelen om naar verschillende locaties te gaan en ik heb op geen enkel moment enige ongepaste activiteiten ondernomen,’ verklaart de Amerikaanse chef de poste.

De 232 jaar oude Brusselse residentie van de ambassadeur in hartje Brussel ligt op de rand van het Warandepark. Het park is naast een toeristische trekpleister ook een plek waar prostitutie wordt bedreven. Minderjarige zigeunerjongens zouden in het park hun diensten aanbieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.