buitenland

Onrust in Istanbul na ontruiming Taksimplein en Gezipark

Door Shari Deira - 16 juni 2013

Demonstranten in de Turkse stad Istanbul laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Na de gewelddadige ontruiming van het Taksimplein en het naastgelegen Gezipark bleven duizenden betogers op de been elders in de stad.

De protesterende Turken richtten barricades op en stichtten afvalbrandjes op straat. Een groep demonstranten blokkeerde de weg naar de luchthaven Atatürk. In diverse wijken was het onrustig.

Traangs

Ook in de hoofdstad Ankara werd in de nacht van zaterdag op zondag gedemonstreerd. Parlementsleden van de oppositie sloten zich aan bij de demonstranten.

De Turkse politie moest zaterdagavond het Gezipark ontruimen. Agenten gebruikten traangas, waterkannonen en een overmacht aan oproerpolitie werd ingezet om de protesten de kop in te drukken.

Gewonden

Premier Recep Tayyip Erdogan kondigde eerder al aan dat de protesten wat hem betreft lang genoeg hebben geduurd. Als de betogers niet zelf het Taksimplein en het Gezipark zouden verlaten, zou hij de plekken laten ontruimen.

Volgens de demonstrantenorganisatie Taksim Solidariteit Platform zijn er honderden betogers gewond geraakt bij de politieactie zaterdagavond. Tijdens de ontruiming zouden ook vrouwen met kinderen en ouderen in het park zijn geweest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.