buitenland

Onrustig in Turkije ondanks excuses vicepremier

Door Shari Deira - 05 juni 2013

Duizenden Turken zijn in de nacht van dinsdag op woensdag weer de straat op gegaan om te demonstreren. De politie in Istanbul heeft traangas en waterkanonnen ingezet om de protesten uiteen te drijven.

Het leek aan het begin van de avond rustig te blijven. Enkele uren na de excuses van vicepremier Bülent Arinc voor het optreden van de politie waren er toch weer ongeregeldheden.

Sfeer

Arinc zei sorry voor de gewonden die de afgelopen dagen zijn gevallen door het harde optreden van de politie.

Op het Taksimplein in Istanbul was het rustig en hing er een feestelijke sfeer, meldt BBC News. De sfeer sloeg later om en de demonstraties werden feller. Ook in de hoofdstad Ankara werd gedemonstreerd.

Rust

In de stad Izmir was de sfeer ook feestelijk. Toch heeft de politie daar 25 arrestaties verricht omdat zij ‘verkeerde informatie’ zouden hebben getwitterd.

Tijdens de demonstraties in Turkije zijn zeker twee doden gevallen en honderden gewonden. Intussen geven de politieke leiders in het land gemengde signalen. Premier Recep Tayyip Erdogan roept op tot rust terwijl vicepremier Arinc de protesten ‘legitiem’ noemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.