buitenland

Opnieuw grote schoonveegactie Turkse politie op Taksimplein

Door Servaas van der Laan - 11 juni 2013

Voor de tweede keer op dinsdag heeft de Turkse politie het Taksimplein in Istanbul schoongeveegd met gebruik van traangas en waterkanonnen. Er zouden verschillende gewonden zijn gevallen.

Dat melden getuigen vanaf het Taksimplein op Twitter.

Nadat het plein dinsdagochtend al door de politie was ontruimd, verzamelden zich enkele duizenden actievoerders dinsdagavond opnieuw op de centrale plek in de Turkse stad.

Chemische stof

Ook nu weer kon er niet op het begrip van de agenten worden gerekend. Door waterkanonnen getroffen actievoerders doen boos melding van een chemische stof die in het water zou zitten.

Op het plein aanwezige verslaggevers van de Amerikaanse nieuwszender CNN droegen tijdens de live-uitzending gasmaskers. Die beelden gingen de hele wereld over.

Ook de NOS-correspondent Bram Vermeulen droeg tijdens de uitzending uit bescherming een gasmasker.

Sympathie

Vanaf het plein doen ook verschillende Nederlandse sympathisanten verslag van de gebeurtenissen via Twitter. Velen ondersteunen de protesten tegen de bouwplannen in het Gezipark.

De protesten zijn ook in het algemeen gericht tegen het islamiserende beleid van premier Tayyip Erdogan. De premier zelf laat zich nog altijd niet imponeren door het protest en blijft spreken van ‘marginale groepen’ en ‘extremisten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.