buitenland

Opperrechters: Egyptische Eerste Kamer onwettig gekozen

Door Arne Hankel - 02 juni 2013

Opperrechters in Egypte hebben zondag bepaald dat de Eerste Kamer, de Maglis al-Shura (Raadgevende Raad), niet wettig is gekozen. De Egyptische Eerste Kamer functioneert sinds juni 2012 toen de Egyptische Tweede Kamer werd ontbonden, als volksvertegenwoordiging.

President Mohamed Morsi heeft laten weten dat die volksvertegenwoordiging blijft doorwerken, ondanks het vonnis van het hof. Een datum voor nieuwe verkiezingen is nog niet vastgelegd.

Moslimbroederschap

Verkiezingen lijken niet gunstig voor de islamist Morsi. Zijn populariteit is gekelderd door het sterk stijgen van de prijzen, de werkloosheid, de armoede en de onveiligheid in het land.

Na de val van de autocraat Hosni Mubarak begin 2011 is de macht langzaam in handen gekomen van de Moslimbroederschap, die werd vervolgd door Mubarak en diens militaire voorgangers. Islamisten wonnen na Mubaraks val in beide kamers van het parlement een grote meerderheid.

Rechterlijke macht

Maar veel kiezers zijn nu ontevreden over het beleid van de Moslimbroeders.

Morsi komt voort uit de broederschap en heeft sinds zijn aantreden in 2012 hooglopende ruzie met de magistraten. Veel rechters danken hun functie aan het vorige regime. Mursi wil de rechterlijke macht daarom hervormen. Onderdeel van het plan is het met pensioen sturen van duizenden magistraten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.