buitenland

Politie veegt Taksimplein in Istanbul schoon

Door Shari Deira - 11 juni 2013

De politie in de Turkse stad Istanbul is dinsdag met een grote politieactie begonnen om het Taksimplein schoon te vegen. Honderden manschappen oproerpolitie zijn met gepantserde voertuigen vanuit de wijk Besiktas naar het plein opgerukt.

Agenten bekogelden betogers met rubberen kogels en spuiten in het rond met traangas. Veel demonstranten verlaten het plein en vluchten naar het park.

Spandoeken

De politie heeft spandoeken verwijderd die aan gebouwen langs het plein hingen. Volgens de politie is het niet de bedoeling dat demonstranten van het plein worden afgejaagd, maar wil de politie vooral spandoeken verwijderen die onder meer een standbeeld van Atatürk bedekken.

Demonstranten slaan hard terug en gooien met stenen en molotovcocktails naar agenten.

Praten

De grootschalige politieactie begon in de nacht nadat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan bekendmaakte met de betogers te gaan praten. Hij is van plan woensdag in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de demonstranten in de hoop een eind te maken aan de onrust.

Het protest ging in eerste instantie om de bouw van een winkelcentrum op de plek van het Gezipark, maar is inmiddels flink gegroeid. Turken demonstreren tegen het conservatieve beleid van premier Erdogan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.