buitenland

Premier Erdogan: geduld met betogers is op

Door Anna Vossers - 13 juni 2013

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de demonstranten bij het Gezipark en het Taksimplein in Istanbul een laatste waarschuwing gegeven. Hij zei donderdag dat de betogers nu echt moeten verdwijnen.

‘Ons geduld is op. Ik waarschuw voor de laatste keer,’ zei Erdogan (AKP) op een partijbijeenkomst in Ankara.

Referendum

Erdogan zegt opnieuw dat betogers uit het Gezipark moeten verdwijnen: ‘Ik adviseer vaders en moeders hun kinderen bij de hand te nemen en ze uit het park te brengen. We kunnen niet langer wachten, omdat het Gezipark niet toebehoort aan de bezetters, maar aan het volk.’

Woensdag zou Erdogan in een gesprek met actievoerders hebben aangegeven eventueel een referendum te willen houden over het Gezipark. Het park moet volgens zijn AKP-regering gesloopt worden voor een winkelcentrum en militaire barakken in Ottomaanse stijl.

Vijf doden

Donderdag overleed een vijfde persoon aan zijn verwondingen. De 26-jarige Ether Sarisuluk werd op 1 juni door een traansgasgranaat getroffen. Turkse mensenrechtenorganisatie IHD klaagt dat de politie te hard optreedt tegen de betogers -het gewondental loopt in de duizenden- en onterecht vijftig advocaten heeft gearresteerd.

Twee weken geleden gingen boze Turken voor het eerst de straat op om te protesteren tegen de plannen. Het protest is uitgegroeid tot een groter protest in Istanbul en Ankara tegen het conservatieve bewind van Erdogan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.