buitenland

Premier Erdogan praat woensdag met betogers

Door Shari Deira - 10 juni 2013

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaat woensdag in gesprek met vertegenwoordigers van de demonstranten in het Gezipark in Istanbul. Erdogan hoopt op deze manier een eind te kunnen maken aan de protestgolf.

Dat heeft vicepremier Bülent Arinc maandag laten weten. Met wie Erdogan precies gaat praten, is niet bekendgemaakt.

Democratie

Erdogan noemde de betogers vorige week nog vandalen. Volgens de premier hebben de demonstraties niets meer te maken met de democratie. Hij riep zijn toehoorders op zich niet te laten meesleuren in het geweld.

De Turkse president Abdullah Gül sprak maandag zijn goedkeuring uit over een omstreden wetsvoorstel dat de verkoop van alcohol en het adverteren daarmee aan banden legt. Deze wet is een van de redenen voor de Turken om de straat op te gaan.

Traangas

De betogingen duren inmiddels ongeveer anderhalve week. Tijdens betogingen in de hoofdstad Ankara heeft de politie opnieuw hard opgetreden met traangas en waterkannonen.

Advocaat Efkan Bolac van de advocatenorganisatie Moderne Juristen Associatie zegt dat gearresteerde Turken hard worden aangepakt door de politie. Zij zouden worden mishandeld in politiebussen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.