buitenland

Premier Erdogan terug in Turkije, noemt betogers vandalen

Door Arne Hankel - 07 juni 2013

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag bij zijn terugkeer in Turkije uitgehaald naar de demonstranten die al meer dan een week protesteren tegen het beleid van zijn regering.

Hij noemde de betogers vandalen en zei dat de demonstraties niets meer met democratie te maken hebben. Ook weet hij de dood van een politieman aan de betogers.

Taksim platwalsen

‘We zijn sterk, maar nooit koppig. We zijn samen, we zijn verenigd, we zijn broeders,’ zei Erdogan tegen tienduizenden medestanders die hem hadden opgewacht op het vliegveld van Istanbul.

Erdogan riep zijn toehoorders op zich niet mee te laten sleuren in het geweld. Volgens de BBC scandeerden de betogers op het vliegveld leuzen als ‘Laten we gaan, laten we Taksim platwalsen’. Erdogan riep hen op vredig naar huis te keren.

Autoritaire bestuursstijl

De premier keerde terug van een vierdaagse reis in Noord-Afrika, terwijl in Turkije grote onrust uitbrak. Ruim een week geleden begonnen protestacties op het Taksimplein tegen Erdogans bouwplannen in het Gezipark. De tegenstanders van Erdogan hebben zich donderdag- op vrijdagnacht opnieuw verzameld op het Taksimplein.

De onrust sloeg over naar steden in het hele land en groeiden uit tot massale demonstraties tegen de autoritaire bestuursstijl van Erdogan en de regering in het algemeen. Tot nu toe zijn vier mensen om het leven gekomen.

Vanuit Tunesië had Erdogan al laten weten door te gaan met zijn omstreden bouwplan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.