buitenland

Premier Erdogan wijkt niet voor woedende demonstranten

Door Shari Deira - 01 juni 2013

Premier Recep Tayyip Erdogan zegt dat de bouwplannen voor een winkelcentrum in Istanbul op het terrein van het Taksimpark gewoon doorgaan. Volgens de premier worden de plannen aangegrepen om onrust te stoken.

Erdogan reageerde voor het eerst op de aanhoudende onrust in Istanbul. Demonstraties leidden vrijdag en zaterdag tot confrontaties tussen de politie en betogers.

Verkiezingen

In een televisietoespraak zei Erdogan dat hij wil dat er onmiddellijk een eind komt aan de onrust in zijn land. Hij wees erop dat er in Turkije om de vier jaar verkiezingen zijn en dat het volk dan een keuze maakt.

Turken die moeite hebben met het beleid van de AKP-regering kunnen dan hun bezwaren kenbaar maken.

Energie

Hoewel de protesten begonnen uit onvrede over de bouwplannen, gaat het nu meer om het beleid van Erdogan. Cengiz Aktar, hoogleraar politicologie aan de Bahcesehir Universiteit in Istanbul, zegt dat Erdogan nu ‘te ver’ is gegaan.

De manier waarop Erdogan de samenleving naar zijn hand probeert te zetten, is de bevolking teveel geworden, Aktar. ‘Mensen zitten vol negatieve energie om talrijke redenen.’ Veel Turken zijn volgens Aktar moe van Erdogans autoritaire stijl.

‘Ze willen nu roken in de auto verbieden, stel je voor,’ zegt Aktar. ‘Maar natuurlijk gaat het ook om de enorme bouwprojecten in Istanbul. Die worden uitgevoerd zonder enig onderzoek naar de impact ervan en zonder inspraak van de bevolking.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.