buitenland

Rusland verbiedt godslastering en propaganda voor homseksualiteit

Door Arne Hankel - 11 juni 2013

De Russische Tweede Kamer, de Staatsdoema, heeft dinsdag een wet aangenomen die godslastering strafbaar stelt. Godslasteraars kunnen door de wet drie jaar in de gevangenis verdwijnen.

Op dezelfde dag werd door de Doema ook een wet aangenomen die ‘propaganda’ voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar maakt. De Doema, die uit 450 Kamerleden bestaat, stemde bijna unaniem voor invoering van de wet.

Homoproganda

Het internationaal omstreden wetsvoorstel werd in januari voor het eerst aan de volksvertegenwoordiging voorgelegd. Toen stemden 388 Kamerleden met de wet in.

Personen die zich schuldig maken aan ‘homopropaganda’, kunnen door de wet een boete van 5.000 roebel (124 euro) krijgen. Buitenlanders kunnen bij overtreding van deze wet het land uit worden gezet of worden gearresteerd.

Maagd Maria

Het dinsdag aangenomen verbod op godslastering is een reactie op een incident met de groep Pussy Riot. De drie vrouwen verstoorden in februari 2012 een kerkdienst in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou. Ze zongen een protestlied waarin ze de maagd Maria vroegen om president Vladimir Poetin af te zetten.

Ze konden toen ‘slechts’ worden aangeklaagd wegens ‘vandalisme uit religieuze haat’. Twee van hen zitten een celstraf van twee jaar uit. De orthodoxe kerk vroeg daarop om een verbod op godslastering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.