buitenland

Russische BuZa-minister: Snowden is nooit in Rusland geweest

Door Servaas van der Laan - 25 juni 2013

De Verenigde Staten hoeven er niet op te rekenen dat Rusland de door de FBI gezochte Edward Snowden aan de Amerikanen gaat uitleveren. Snowden is namelijk helemaal nooit in Rusland geweest.

Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd op een persconferentie, meldt de Britse omroep BBC.

‘Dat Rusland wordt beschuldig van het schenden van Amerikaanse wetten of zelfs van een soort samenzwering is absoluut ongegrond en onacceptabel,’ liet een geagiteerde Lavrov weten.

Tranistzone

Volgens de minister is Snowden hooguit in de transitzone op het Sjeremetjevo-vliegveld in Moskou geweest. Maar hij heeft zich nooit op Russisch grondgebied bevonden omdat hij daar helemaal geen visum voor had. Bovendien is het paspoort van de voortvluchtige Amerikaan ingetrokken.

Intussen bevestigen de luchtvaartautoriteiten in Moskou dat Snowden zondag wel degelijk in Moskou is geland. Hij had een ticket voor de Cubaanse hoofdstad Havana, maar heeft de aansluitende vlucht nooit gehaald.

Doelbewust lekken

Maandag maakte Snowden bekend dat het lekken van geheime NSA-gegevens vanaf het begin al zijn bedoeling is geweest.

Hij wilde graag een discussie starten over de inbreuk op de privacy van burgers waar geheime diensten zich schuldig aan maken. Snowden hoopt asiel in Ecuador te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.