buitenland

‘Schutter Santa Monica had psychische problemen’

Door Shari Deira - 09 juni 2013

De man die vrijdag in de Amerikaanse kustplaats Santa Monica vier mensen doodschoot, is in het verleden opgenomen vanwege psychische problemen. Enkele jaren geleden dreigde de man dat hij ‘iemand iets wilde doen’.

Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen nieuwszender CNN dat het onduidelijk is of de man zichzelf voor behandeling heeft laten opnemen of dat dat moest van familie.

Boos

De politie heeft inmiddels de identiteit van de 23-jarige man vastgesteld maar wil deze nog niet prijsgeven. Bronnen melden aan de Los Angeles Times dat de dader mogelijk boos was over de echtscheiding van zijn ouders. Ook zou hij een ‘fascinatie’ hebben voor wapens.

De politie heeft bekendgemaakt dat de man genoeg munitie bij zich had om honderden mensen neer te schieten.

Auto

De man schoot vrijdag in een huis twee mensen dood, volgens bronnen zijn vader en broer, en stak daarna het huis in brand. Vervolgens hield de in zwart geklede man een auto aan op staat. Hij dwong de bestuurder, een vrouw, naar de universiteit Santa Monica College te rijden.

Vanuit de auto schoot de dader onder meer op een stadsbus, waarbij drie Amerikanen lichtgewond raakten. Bij en in de universiteit schoot de dader nog twee Amerikanen dood en kwam hijzelf om het leven in een vuurgevecht met de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.