buitenland

Snowden ging doelbewust voor NSA werken om te kunnen lekken

Door Servaas van der Laan - 24 juni 2013

De Amerikaanse vluchteling Edward Snowden had vanaf het begin af aan het doel om gegevens van geheime dienst NSA openbaar te maken. Hij liet zich om die reden expres bij de inlichtingendienst detacheren.

Dat heeft Snowden maandag laten weten aan de South China Morning Post.

De Amerikaan solliciteerde enkele maanden geleden bij de strategie-consultant Booz Allen Hamilton. Dat bedrijf heeft nauwe banden met de NSA en verricht veel werk voor de geheime dienst.

Plannetje

Snowden hoopte vanwege zijn NSA-verleden op een positie te worden gezet waarin hij geheime data mocht gaan behandelen. Het plannetje van de spion werkte, want dat was precies wat er gebeurde.

De onthulling betekent een enorme imago-schade voor Booz Allen, voor wie onder anderen ook prins Constantijn enkele jaren werkte.

Samenwerking

Het bedrijf neemt inlichtingendiensten als de NSA een hoop technologisch data-werk uit handen. Ruim een kwart van de jaarlijkse omzet haalt het Amerikaanse bedrijf uit werkzaamheden voor inlichtingendiensten, meldt website ftm.nl.

Het voordeel voor inlichtingendiensten is dat dure technologische processen worden uitbesteed. Maar het nadeel is dat veel extern personeel toegang tot gevoelige informatie krijgt. Hoe dit mis kan gaan, heeft het geval-Snowden pijnlijk laten zien.

Asiel

Over het lot van de Amerikaan blijft het vooralsnog gissen. Vermoedelijk houdt hij zich nog altijd in Moskou op in het gebouw van de Ecuadoriaanse ambassade.

In dat Zuid-Amerikaanse land hoopt de door Amerika voor spionage gezochte vluchteling uiteindelijk asiel te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.