buitenland

Stormchasers van Discovery Channel komen om in tornado

Door Arne Hankel - 02 juni 2013

Een team van Amerikaanse tornadojagers is vrijdag omgekomen toen zij door een tornado werden getroffen. De stormchasers waren jarenlang te zien in het gelijknamige programma op Discovery Channel.

Tim Samaras (55), zijn zoon Paul (24) en hun collega Carl Young (45) konden niet op tijd weg komen, toen zij in de staat Oklahoma werden verrast door een tornado bij het plaatsje El Reno. Door die tornado kwamen onder andere ook een moeder en haar dochter om het leven, toen hun auto werd getroffen.

Onderzoek

Jim Samaras, een broer van Tim, bevestigde het nieuws via Facebook en bedankte mensen voor steunbetuigingen. ‘Het is spijtig dat ze zijn omgekomen, maar het gebeurde terwijl ze iets deden waar ze gek op waren.’

Het team, genaamd TWISTEX, onderzocht jarenlang de werking en het ontstaan van de wervelstormen. Met die informatie zouden levens gered kunnen worden, aangezien waarschuwingen dan preciezer en eerder gedaan kunnen worden.

Professioneel

Om de metingen te doen, plaatsten zij meetinstrumenten in het pad van een tornado. Dat was ook te zien in de serie op Discovery Channel.

Desalniettemin stond het team bekend als voorzichtig en uiterst professioneel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.