buitenland

Taliban vallen presidentieel paleis in Kabul aan

Door Shari Deira - 25 juni 2013

De Taliban hebben een aanval uitgevoerd op het presidentieel paleis in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze vielen het paleis aan met explosieven en vuurwapens vlak voordat president Hamid Karzai een persconferentie zou geven.

‘Vandaag om 06.30 uur heeft een aantal martelaren het presidentieel paleis, het ministerie van Defensie en het Ariane Hotel aangevallen,’ laat Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid weten.

Slachtoffers

Het Ariane Hotel staat in Afghanistan bekend als het hoofdkwartier van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen.

Volgens de politiechef in Kabul zijn alle aanvallers om het leven gekomen tijdens een vuurgevecht van 90 minuten met Afghaanse en Amerikaanse troepen. De leden van de Taliban waren met zijn vijven. Ook twee bewakers zijn gedood, zegt een Afghaanse functionaris.

De aanslag komt enkele dagen nadat president Karzai een stokje stak voor de vredesonderhandelingen met de Taliban. Volgens Karzai hebben de Verenigde Staten voor verwarring gezorgd over de gesprekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.