buitenland

Turkse protestgroep eist ontslag van politiechefs

Door Anna Vossers - 05 juni 2013

Een Turkse protestgroep heeft geëist dat de politiechefs die verantwoordelijk zijn voor het harde politieoptreden tegen demonstranten worden ontslagen. Ook heeft de groep een lijst met eisen aan vicepremier Bülent Arinc overhandigd.

De actiegroep weigert de excuses van vicepremier Arinc te accepteren, meldt de BBC.

Vrijlaten

De groep, die zichzelf Taksim Solidariteits Platform (TSP) noemt, had woensdag een ontmoeting met vicepremier Arinc. De groep eist van hem onder meer dat het Gezi-park niet wordt gesloopt voor een winkelcentrum, dat gearresteerde demonstranten worden vrijgelaten en dat de politie het gebruik van traangas staakt.

De Turkse mensenrechtenorganisatie FIDH stuurde woensdag een open brief aan premier Erdogan waarin ze vraagt om demonstranten het recht op vreedzaam protest te garanderen en al het politiegeweld te stoppen.

Woensdag overdag wordt er weer volop gedemonstreerd door onder meer duizenden vakbondsleiden. Ze protesteren ondermeer op het Taksimplein in Istanbul, in het Kizilaypark in de hoofdstad Ankara en in kuststad Izmir. Volgens de Turkse CNN zijn 25 Twitteraars gearresteerd vanwege het verspreiden van ‘propaganda’ voor de demonstranten via Tweets.

Gezi-park

De protesten in Turkije zijn op 27 mei begonnen omdat de regering het Gezi-park bij het Taksim-plein in Istanbul wil vervangen door een winkelcentrum. De protesten hebben zich vervolgens over het land verspreid en gaan inmiddels al lang niet meer alleen om het park, maar om het bewind van de –in grote delen van het land populaire- conservatieve AKP-regering.

Volgens mensenrechtenorganisatie FIDH zijn meer dan 2800 demonstranten gewondgeraakt. 791 mensen zouden zijn gearresteerd tijdens de protestactie, van wie er ongeveer 500 weer zijn vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.