buitenland

Turkse vicepremier Arinc biedt demonstranten excuses aan

Door Anna Vossers - 04 juni 2013

Vicepremier Bülent Arinc van Turkije heeft excuses aangeboden voor het politieoptreden in Istanbul. Volgens hem heeft de politie zich tijdens de protesten op het Taksimplein te hard opgesteld.

De excuses van vicepremier Arinc aan de demonstranten komen op een opvallend moment. Premier Recep Tayyip Erdogan, die niet van plan leek te zijn excuses te maken, is in Marokko.

Legitiem

Vicepremier Arinc, die net als Erdogan lid is van de conservatieve partij AKP, bood zijn excuses aan voor de gewonden die zijn gevallen door het harde optreden van de politie. Hij zei ook dat de demonstraties ‘legitiem’ zijn.

Erdogan riep eerder burgers op zich vooral niet te laten opstoken door ‘extremisten’. Van deze opmerking neemt Arinc overigens geen afstand: ook de vicepremier zegt dat burgers zich niet moeten laten opruien door ‘marginale en illegale groepen’.

Onlusten

Sinds zaterdag is het onrustig in Turkije. Het begon met betogingen in Istanbul tegen plannen een park bij het Taksimplein te slopen voor een nieuw winkelcentrum.

Demonstraties tegen het beleid van de AKP-regering van Erdogan volgden in onder meer Ankara en kuststad Izmir.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.