buitenland

‘Twee doden en duizend gewonden bij onlusten in Turkije’

Door Arne Hankel - 02 juni 2013

Bij de hevige onlusten de afgelopen dagen in Turkije zijn twee doden en meer dan duizend gewonden gevallen. Die inschatting maakt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zondag.

Sinds vrijdag zijn verscheidene steden in Turkije het toneel van grote betogingen tegen premier Recep Rayyip Erdogan.

Bouwplannen

Het massale protest begon dinsdag in Istanbul. Het begon met betogingen tegen plannen om op de plaats van een park in de binnenstad een kopie te laten verrijzen van het complex uit de tijd van het Ottomaanse Rijk. De protesten liepen uit op betogingen tegen het beleid van Erdogan.

Veel Turken keren zich tegen de premier die al tien jaar regeert, onder meer vanwege zijn autoritaire stijl, zijn conservatieve opvattingen over de islam en zijn politiek ten aanzien van Syrië.

Toespraak Erdogan

Erdogan zei zaterdag in een televisietoespraak dat de bouwplannen voor een winkelcentrum in Istanbul op het terrein van het Taksimpark gewoon doorgaan. Volgens de premier worden de plannen aangegrepen om onrust te stoken.

In een televisietoespraak zei Erdogan dat hij wil dat er onmiddellijk een eind komt aan de onrust in zijn land. Hij wees erop dat er in Turkije om de vier jaar verkiezingen zijn en dat het volk dan een keuze maakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.