buitenland

Vader: Edward Snowden wordt gemanipuleerd door Wikileaks

Door Servaas van der Laan - 28 juni 2013

De door Amerika gezochte Edward Snowden wordt gemanipuleerd door de klokkenluidersgroepering Wikileaks. Snowden zou naar zijn vaderland willen terugkeren, maar wordt door Wikileaks tegengehouden.

Dat heeft de vader van Snowden vrijdag gezegd tegen NBC News.

Volgens Snowden senior wil zijn zoon terugkeren als Amerikaanse justitie kan beloven dat hij niet direct in een cel wordt opgesloten. Ook zou hij zelf willen bepalen waar het proces plaats gaat hebben.

Geen landverrader

‘Mijn zoon weet dat hij de Amerikaanse wet heeft gebroken. Maar hij is geen landverrader,’ zei Lonnie Snowden.

Volgens de vader wordt zijn zoon door de groepering van Julian Assange tegengehouden om terug te keren naar de Verenigde Staten.

‘Als je naar de recente geschiedenis van Wikileaks kijkt, dan weet je dat de Amerikaanse grondwet nou niet bepaald hun grootste zorg is,’ zegt Snowden. ‘Zij willen alleen maar zoveel mogelijk informatie in de openbaarheid brengen.’

PRISM

Edward Snowden wordt door de Verenigde Staten gezocht omdat hij het spionageprogramma PRISM van de Amerikaanse geheime dienst NSA blootlegde.

Hierop vluchtte hij naar HongKong om vervolgens door te reizen naar Moskou. Vermoedelijk bevindt hij zich hier nog altijd in de transit-zone. De Amerikaan zou asiel willen aanvragen in Ecuador, maar dat kan hij nog niet doen omdat hij zich niet op Ecuadoraans grondgebied bevindt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.