buitenland

Vijf doden in Egypte bij protesten tegen Moslimbroederschap

Door Anna Vossers - 28 juni 2013

Het dodental bij protesten in Egypte deze week is opgelopen tot vijf. Vrijdag kreeg een Amerikaan in de stad Alexandrië een mes in zijn borst gestoken toen hij foto’s nam van een betoging.

De dood van de Amerikaan is bevestigd door de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim. De vier slachtoffers die eerder deze week omkwamen in Mansura, zouden volgens Al-Jazeera allen lid zijn van de Moslimbroederschap. Er zijn minstens tachtig mensen gewond geraakt.

Islamitische staat

Voor- en tegenstanders van het regime van Morsi en zijn Moslimbroederschap gaan sinds dinsdag de straat op in verschillende delen van het land. In Gharbiya, Daqahliyah en Kafr el-Sheikh hebben tegenstanders kantoren van de Moslimbroederschap aangevallen.

Tegenstanders van president Mohammed Morsi beschuldigen hem ervan van Egypte een autocratische islamitische staat te willen maken. Ze zijn het niet eens met de manier waarop hij een nieuwe grondwet, die de vrijheden van de bevolking inperkt, er doorheen heeft geloodst. Die grondwet is geschreven is door een commissie die alleen uit de moslimfundamentalistische bondgenoten van de president.

Ook vinden ze dat Morsi weinig doet om economische en sociale problemen aan te pakken.

Voorstanders willen juist dat Egypte’s eerste democratisch gekozen president zijn termijn -tot 2016- afmaakt. Morsi zelf verscheen woensdag voor het publiek. Hij gaf toe dat hij fouten heeft gemaakt, maar weigert zijn tegenstanders tegemoet te komen.

Tahrirplein

In de hoofdstad Caïro zijn vrijdag voor de vierde opeenvolgende dag duizenden demonstranten het Tahrirplein op gegaan, het plein dat bekend is van de Arabische Lente. Ze eisen dat Morsi opstapt. Aanstaande zondag, als Morsi een jaar president is, worden nog grotere protesten verwacht.

Sjeik Hassan al-Shafie, prominent lid van Al-Azhar, de grootste religieuze autoriteit van het land, waarschuwt dat de protesten kunnen uitmonden in een burgeroorlog.

Het leger heeft aangegeven net als in 2011 te zullen ingrijpen als dat ‘de wens van het volk’ is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.